Televiziunea care este

Unu. Am citit pe un blog (nu mai reţin pe care) cum astă iarnă, în goana după senzaţional, reporterii Antenelor au sosit la ceva magazin vrând să filmeze cum acesta este gol din cauza drumurilor înzăpezite care blochează circulaţia şi implicit furnizorii. Evident, acesta era plin. Aşa că au golit pe acolo împreună cu vânzătorii una sau mai multe lăzi şi le-au filmat, după care au pus produsele la loc. Ca pe vremea lui Ceauşescu, doar că invers.

Doi. De data asta fază văzută de mine, tot în iarnă. Filmau (de la Realitatea sau Antena, nu mai reţin) tot aşa, drumurile înzăpezite. Erau pe un drum izolat pe care-l curăţa un buldozer, dând zăpada pe margine. Şi reporterul s-a plasat sub cea mai mare movilă de zăpadă de pe margine, de unde a vorbit despre înălţimea stratului de zăpadă. După care camera s-a mişcat puţin...

Trei. Probabil nu mi-aş fi amintit de fazele de mai sus dacă n-aş fi citit articolul Adrian Boioglu si-a dorit celebritatea si primit-o. Unde, tot aşa, se pare că respectivii responsabili într-ale ştirilor filmate au înscenat o mică furtună de nisip pe o plajă de pe liniştitul nostru litoral. Cameră video să fie, că ştirile le facem noi...

Patru. Nu avem numărul patru. Consider că cine-a învăţat să numere pe baza ghidului 1, 2, 3 nu mai are nevoie şi de 4 iar cine n-a învăţat până acum degeaba-i zic şi până la 10 că tot nu-nvaţă. Dar poate, cine ştie, dacă se uită la televizor...

14 comentarii

  1. Dap…in functie de priceperea cameramanului si priceperea reporterului si…..sugestia producatorului :) Montaje se fac peste tot. Numai ca unii traiesc din montaje din pacate

  2. Ehh, uite că se confirmă, mai ales că, din ce am înţeles, nu eşti complet străină de domeniul media… :)

  3. Dragă Lotus, aseară ai fi văzut documente importante legate de accidentul aviatic la antena3 în direct. Ceea ce înseamnă că cei care voiau să mușamalizeze unele vinovății dând vina pe victime nu vor mai avea credibilitate. Închipuie-ți că nu exista televiziunea, nu-i așa că nimeni nu avea habar de toată bâlbâiala și bătaia de joc a autorităților? Și asta după ce au consumat milioane de euro pentru echipamente și instruire la Miami.

  4. Oare cine are nevoie de televiziune pentru a ajunge la concluzia că autoritățile sunt fie bâlbâite, fie incompetente, fie rău intenționate? Chestia-i că nu numai ele. De exemplu, și patronii marilor trusturi media, idem și la fel. În ce privește televiziunile, faptul că au transmis o dată informații reale (dacă, poate) nu spune nimic, în timp ce faptul că i-ai prins o dată mințind spune foarte multe. Pentru că asta e menirea jurnaliștilor, să ofere informații reale, echilibrate, neutre șamd. Tot timpul. A, că televiziunea nu-i jurnalism ci afacere? Păi e o afacere urâtă, draga mea.

    În fine, vrei să zici că Antena 3 e singura sursă din care aș fi putut afla lucrurile respective, dacă m-ar fi interesat?

  5. Adică tu puteai avea acces la convorbirile întregistrate ale sts, isu, romatsa etc.? Sau ce vrei să spui?
    Televiziunea îmi place, n-am eu timp să stau destul cu ochii pe ea, netul mă tentează mai tare, ce-i drept. Pe antena am nimerit aseară, nu recomand un post anume. Apropos de recomandări, ce film bun ai văzut în ultima vreme și mi l-ai recomanda?

  6. Ce convorbiri? Eu mă refer la condiția presei în general. Marea majoritate a ziarelor și televiziunilor, respectiv cele naționale (era să zic cele care contează, dar nu, televiziunea nu mai contează de câțiva ani buni, este aproape în comă doar că încă nu-și dă seama), se află sub umbrela a 4-5 trusturi media, deținute de 4-5 oameni pe care pot specula că nu-i interesează nici binele public, nici corecta informare a cetățeanului, ci propria căpătuială și eventual servirea unor interese străine de cel național. Vezi Vântu, vezi Voiculescu etc. Pe bune, tu pe ce lume trăiești? Ăștia sunt oamenii care decid ce vezi tu la televizor. Că uneori mai găsești câte o informație justă, nealterată, neumflată, crectă, nepărtinitoare, neutră, nebăgată pentru a abate atenția publică de la ceva ilegalitate pe care o comite clasa noastră politică în bloc, sigur că da, câteodată mai vezi, trebuie să bage și ei ceva care să dea aparența că sunt posturi de știri sau de televiziune. Dar în cea mai mare parte nu sunt, iar privitul la emisiunile lor, mai ales într-o stare pasivă și lipsită de discernământ, echivalează cu luarea unui fel de drog. Dacă vrei știri, ia-le de pe net, și mă refer de pe bloguri, nu de pe site-uri de genul irealitatea sau antena. Pentru că netul aduce acea chestie minunată numită gratuitate, astfel încât fiecare își poate face propriul lui site, blog sau „post de știri”, în care poate prezenta lumea așa cum o vede el, de cele mai multe ori onest, nu așa cum i se plătește să o prezinte.

    Apoi, acumularea de prea multe informații liniare, fără o corectă integrare a lor de undeva de sus, să zic dintr-o perspectivă mai înaltă, te poate expansiona într-adevăr pe orizontală, dar în același timp te disipează și îți orientează atenția spre o grămadă de lucruri lipsite de importanță. Știi modelul acela de elev precoce, el nici n-are 12 ani dar ia 10 pe linie și deja urmărește posturile de știri, citește ziarele, iar colegii îl admiră pentru asta și profesorii îl dau exemplu? Săracul, merită compătimit. Sigur, el n-are nici o vină, nu te poți aștepta să fie înțelept de la vârsta aia. Dar societatea are grijă să-l distrugă de mic.

  7. Tocmai spunea un moț seara aceasta la TV că ei au început să caute victimele accidentului aviatic fiindcă au auzit la tv că avionul a picat prin zona lor. E bună și televiziunea la ceva, dacă au fost salvate 5 vieți cu ajutorul ei. Pe mine mă încântă și că jurnaliștii dau la iveală matrapazlâcurile ălor de sus, altfel ar fi rămași ascunși mult și bine nepedepsiți de lege, să sugă în continuare țara.

    Pe net unde să mă uit? Care e situl acela independent pe care apar noutățile zilei non-stop?

Leave a Reply